Selecteer een pagina
red goat wordpress websites

WordPress is een wereldwijd fenomeen dat een lange weg heeft afgelegd sinds de release van de eerste versie in 2003. De gemeenschap is aanzienlijk gegroeid en die groei lijkt nog altijd niet te vertragen. WordPress is nu het meest dominante CMS op de markt en steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit met een flink deel van de markt. De enorme omvang en impact die WordPress op het internet heeft gehad, is bijna niet voor te stellen. Daarom hebben we enkele interessante WordPress-statistieken verzameld om dit alles in perspectief te plaatsen.

1. Er is 112 jaar gebouwd aan WordPress

Niet letterlijk natuurlijk, want de eerste versie van WordPress kwam uit in 2003. Het is moeilijk te zeggen hoeveel uren het kostte om de WordPress-kern te maken, maar dat weerhield de mensen bij Open Hub er niet van om te proberen dit inzichtelijk te krijgen

Volgens Open Hub’s Project Cost Calculator kostte WordPress een geschatte inspanning van meer dan 112 mensjaren. Dit is gebaseerd op 423.759 regels code, met een geschatte kostprijs van meer dan $ 6 miljoen om een project van deze omvang te financieren.

2. WordPress is het beste contentmanagementsysteem

Amerikaanse bedrijven als W3Tech en Builtwith leveren handige rapporten over internetgebruik met behulp van big data. Deze cijfers zijn misschien niet supernauwkeurig, maar ze bieden wel een waardevolle inkijk in de huidige webtrends.

Volgens W3techs heeft WordPress 61,8% van het CMS-marktaandeel – meer dan alle andere systemen (bijv. Drupal, Joomla) samen.

3. 35% van het internet wordt aangedreven door WordPress

Gezien het feit dat het totale aantal actieve websites wordt geschat op meer dan 1,3 miljard volgens een onderzoek dat is gepubliceerd door Netcraft, betekent dit dat ongeveer 455.000.000 websites op dit moment WordPress gebruiken, wat betekent dat ongeveer 20% van alle zelfgehoste websites WordPress gebruikt, wat nog steeds enorm is.

4. Het martkaandeel WordPress websites groeit nog altijd

De groei van het marktaandeel voor WordPress blijft stijgen. Sinds 2016 is het gestegen van 58,8% naar 61,8% in november 2019.

marktaandeel wordpress

5. WordPress is beschikbaar in meer dan 100 talen

Internationalisering en lokalisatie, afgekort als i18n en l10n, is het vertalen van software in een andere taal. Het feit dat WordPress in zoveel talen toegankelijk is (voornamelijk via plug-ins zoals WeGlot) is een van de grootste onderscheidende factoren ten opzichte van concurrende platforms.

Het WordPress Polyglots-team is verantwoordelijk voor het lokaliseren van WordPress – dit omvat de WordPress-kern, plug-ins en thema’s.
De nieuwste versie van WordPress (5.3) is geschreven in 52 talen, waaronder de 12 populairste talen van de wereld: Chinees, Engels, Portugees, Spaans, Arabisch, Frans, Spaans, Urdu, Russisch, Bengaals, Duits en Japans.

Het Polyglots-team groeit gestaag en de toekomst ziet er rooskleurig uit voor de vertaling van WordPress in alle toonaangevende talen ter wereld.

6. 14,7% van de top 100 websites in de wereld draait op WordPress

Enkele van de meest succesvolle bedrijven ter wereld geven de voorkeur aan WordPress als hun CMS, waaronder: TED, NBC, CNN, TechCrunch, People magazine, de NFL, Best Buy, CBS Radio en UPS. Dit zijn slechts enkele van de Fortune 500-bedrijven die worden aangedreven door WordPress. Maar ook grote Nederlandse sites van merken als Radio 538, NRC Next, The Voice of Holland, iCulture, Autoblog, en NU.nl draaien op WordPress.

7. Er zijn meer dan 54.000 gratis plug-ins voor WordPress

Plug-ins breiden de functionaliteit van de WordPress-kern uit. U kunt gevalideerde plug-ins vinden in de officiële WordPress Plugin Directory.

Ze zijn meer dan 1,5 miljard keer gedownload. Dat zijn meer dan genoeg downloads voor elk mens in China. Dit zijn slechts de plug-ins van WordPress.org. Er zijn duizenden andere plug-ins van derden beschikbaar, gratis of tegen betaling.

8. Meer dan 30% van alle online winkels draait op WooCommerce

WooCommerce, de meest populaire e-commercesoftware voor WordPress, beheert momenteel meer dan 1,5 miljoen actieve online winkels. Volgens Builtwith heeft WooCommerce een aandeel van 27% in de markt voor e-commercetechnologie.

Behoorlijk indrukwekkende cijfers over het grootste contentmanagementsysteem ter wereld. Natuurlijk is er ook een hoop negatieve informatie te vinden over WordPress, maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Deze statistieken en feiten zijn onweerlegbaar en geven een goed beeld van de grootte en het succes van WordPress. Wellicht dat dit je helpt in de keuze waar je voor staat. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen. Ik sta je graag te woord.