Je website in WordPress laten bouwen, is dat een slimme keuze of niet? Het is met WordPress net als met voetbal, iedereen heeft er een mening over. De een vindt het de beste uitvinding sinds gesneden brood, de ander vindt het helemaal niks en, wat je vaak hoort, onveilig. En dan zitten er nog een heleboel meningen tussenin. Feit is wel dat 4 op de 10 websites in de wereld op WordPress draaien. Dan doen ze toch iets goed met dit platform. Goed genoeg voor ons om er onze diensten op aan te bieden.
1. Veiligheid WordPress
Laten we gelijk maar een van de hardnekkige misverstanden over WordPress de wereld uit helpen, namelijk dat het niet veilig zou zijn. Met die veiligheid zit het echt wel goed, zolang je maar weet hoe je goed beveiligt en regelmatig updates draait en controleert. In 99 van de 100 gevallen is een ‘hack’ op een WordPress- website te herleiden naar achterstallig onderhoud op de core plug-ins of thema’s, gebruik van slechte plugins of zwakke wachtwoorden. Dit heeft dus weinig te maken met het feit dat WordPress niet veilig zou zijn. In al die gevallen is de site gewoon niet goed beveiligd en ligt de oorzaak dus bij de verantwoordelijke voor de site.
Gemiddeld ligt het percentage WordPress website dat niet op de laatste versie draait nog altijd rond de 60%. Zo wordt de deur dus op een kier gezet voor hackers en script kiddies. Aangezien er zo ontzettend veel website op WordPress draaien is het ook logisch dat in absolute aantallen er meer hacks en hackpogingen plaats vinden die gericht zijn op WordPress websites. Dat is nogal logisch.
2. Snelheid WordPress
Nog eentje om even goed bij stil te staan: WordPress zou niet snel zijn. En we weten allemaal dat een snelle website, ook op mobiel, niet alleen wordt gewaardeerd door Google, maar zeker ook door je gebruikers. Als ze bij jou niet snel vinden wat ze zoeken omdat jouw site (te) lang nodig heeft om te laten, dan zijn ze snel vertrokken naar de concurrent. Voor de snelheid van WordPress geldt eigenlijk een beetje hetzelfde als voor de beveiliging: als de site-verantwoordelijke weet wat hij of zij doet, dan kan een WordPress website zich prima meten met de concurrentie waar het snelheid betreft. De snelheid van een website is van vele factoren afhankelijk en dat geldt dus ook voor WordPress websites. Denk bijvoorbeeld aan:
- de kwaliteit van het thema dat gebruikt wordt
- de kwaliteit van de plugins
- de hoeveelheid plugins
- caching
- gebruik van CDN (content delivery network)
- server configuratie
- het aantal http verzoeken
- content optimalisatie
- gebruik van compressie
- slim laden met behulp van async en lazy loading
Nu bevinden we ons met z’n allen in de gelukkige situatie dat de snelheid van de gemiddelde internetverbinding door de jaren heen alleen maar hoger is geworden, dus je zou denken dat het met die snelheid al snel goed zit. Echter lijkt het wel of met die winst in snelheid het geduld van je bezoeker in eenzelfde tempo is afgenomen. Onderzoek wijst uit dat je bij een laadtijd van meer dan 3 seconden al de eerste afhakers te pakken hebt. Optimaliseren op snelheid blijft dus belangrijk.
3. WordPress is open source en gratis
WordPress is in 2003 ontwikkeld door Matthew (Matt) Mullenweg. Door de jaren heen is dit gratis Open Source CMS heel populair geworden en uitgegroeid tot het grootste CMS ter wereld! En open source biedt zo zijn voordelen. Dit is namelijk software waarvan de broncode (sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten en of toeslagen.
Voordelen van Open Source:
- Gratis beschikbaar.
- Iedereen kan en mag ermee werken.
- Een grote groep ontwikkelaars werkt wereldwijd aan de doorontwikkeling.
- Met open source ben je als klant flexibel en onafhankelijk. Je voorkomt een zogenaamde lock in op een CMS of tool ontwikkeld door 1 partij.
- Nieuwe ontwikkelingen komen snel beschikbaar.
- SEO vriendelijk platform.
4. WordPress is gebruiksvriendelijk
Door de gebruiksvriendelijke en flexibele backend is het een fijn CMS om mee te werken. Ook voor editor en redacteuren die niet of nauwelijks kennis van code hebben want die kennis heb je helemaal niet nodig zonder dat dit in het presenteren van je content beperkend werkt.
5. WordPress is enorm flexibel
Naast de groep ontwikkelaars die continu werkt aan de core van WordPress, zijn er ook nog heel veel ontwikkelaars die thema’s bouwen en handige plug-ins ontwikkelen. De kwaliteit daarvan varieert uiteraard, maar als je weet wat je zoekt en waar je op moet letten, kun je prima vinden wat je zoekt. Of het nu gaat om het snel opzetten van een uitgebreide enquete met antwoord afhankelijke vragen (logic), creatieve oplossingen voor het aanbieden van rich media of het optimaliseren van de responsiveness. En veel van deze oplossingen kun je toepassen zonder dat daarvoor programmeerkennis nodig is.
Denk verder ook aan koppelingen met financiële systemen, recruitment platformen, payment providers, shop omgevingen etc. Voor veel van deze oplossingen zijn kwalitatief goede plug-ins ontwikkeld, vaak in samenwerking met het betreffende platform en dus vaak ook met goede ondersteuning.